PVE toetsing

Is het PVE duidelijk en leesbaar voor uitvoerende partijen? Wordt er rekening gehouden met de wensen en werkwijze van de  gebruiker? Voldoet het systeem aan de dan geldende wettelijke eisen? 

Wij helpen met de aanpassingen in het PVE door overleg met de adviseur en auteur van het PVE.

Opnieuw verlenging tijdelijke wet 

digitale beraadslaging en besluitvorming.

januari 2021

Demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft laten weten dat zij de wet opnieuw wil verlengen en nu tot 1 mei 2021. De verlenging is op uitdrukkelijk verzoek van griffiers, raadsleden en burgemeesters. Zij verwachten dat de behoefte aan digitaal vergaderen blijft bestaan tot er een definitieve oplossing voor Covid-19 is gevonden. De huidige besmettingscijfers en  gezondheidssituatie vraagt hierom.

Met de juiste connectie en techniekkeuze kunnen vergaderingen en besluitvorming op een rechtsgeldige manier doorgaan.

 LAGconnect ondersteunt bij deze keuze. Neem voor meer informatie contact met ons op.   CONTACT

Remote vergadering

alsof er in de raadzaal vergaderd wordt

Er is een gebruiksvriendelijke  software oplossing die deelname op afstand voor vergaderingen laat plaatsvinden alsof iedereen  er fysiek is. Tijdens de remote raadsvergadering hebben deelnemers de gebruikelijke stemknoppen in beeld. Ook de spreekknop is voorzien in de software. Hiermee hebben de deelnemers  gelijke rechten als fysiek in de raadzaal.  Als een deelnemer op afstand op de virtuele microfoonknop drukt, wordt zijn stem onderdeel van de audio van het vergadersysteem zodat iedereen kan horen en zien wie er spreekt. Tevens komen naam, titel en partij logo duidelijk in beeld. Dit is ook uiterst aangenaam voor de burger. Deze gegevens worden ook als metadata geborgd. Bij het stemmen wordt het stemresultaat geregistreerd en zo vastgelegd zodat iedereen het kan zien. Deze resultaten worden uiteraard ook als metadata geborgd. Iedere deelnemer heeft de zelfde rechten! Voor de burger, het publiek die live meekijken is er dus geen verschil. Ze zullen het ervaren alsof men in de zaal is! We spreken dus echt van participatie. Meer weten over alle mogelijkheden neem  dan contact op:  CONTACT

 

Remote vergaderen

Remote vergaderen voor gemeentes is door de snelheid van het gelijk moeten doen niet gestandaardiseerd en heeft een jungle aan aanbieders. Er wordt  per gemeente anders gedacht en men denkt de juiste keuze te maken. Wat is nu de juiste keuze? Hoe borgen we de data, de stemmingen en komen de sprekers in beeld. Kortom hoe past een remote vergadering bij een raadsvergadering. Met de huidige manier van vergaderen geven de raadsleden een kijkje in de huiskamer. We zien boekenkasten en soms ook glazen wijn voorbij komen. Ik denk niet dat dat de bedoeling is van participatie. Een simpele standaard oplossing die voor iedere gemeente is toe te passen is er niet. Door het verschil in basis bij de gemeente en het verschil in behoefte is er maatwerk nodig.  Wij helpen bij het verduidelijken van de behoefte en de mogelijkheden, zodat de juiste keuzes gemaakt kunnen worden.

Review  PVE voor AV  

Wordt er rekening gehouden met de wensen en werkwijze van de  gebruiker? Voldoet het systeem aan de dan geldende wettelijke eisen? Deze toetsing kunnen wij doen.

 

Verlenging

tijdelijke wet digitale beraadslaging en  besluitvorming.

De Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming is opnieuw met twee maanden verlengd. De wet geldt nu tot tenminste 1 maart 2021.

Dit heeft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op 10 november laten weten.

PVE opstellen voor AV

Wij gaan uit van de werkwijze en wensen van de gebruiker. Dit samen met de technische mogelijkheden en wettelijke bepalingen zal leiden naar een systeem waar de gebruikers graag mee werken.

Wij helpen bij het vinden van de adviseur die voor u een passend PVE schrijft.

Stemmen

Nu we niet allemaal fysiek in de raads- of commissiezaal  van het gemeentehuis kunnen vergaderen. Is het dan wel mogelijk om te stemmen? Hoe kan er dan  worden gestemd? Is deze stemming  rechtsgeldig? Allemaal vragen waarmee verschillende gemeenten worstelen. Met de juiste connectie en techniekkeuze zijn er mogelijkheden.

LAGconnect ondersteunt graag bij deze keuzes.

Workshop Aanbesteden

In oktober en november hebben we informatie gedeeld via workshops. Een workshop voor iedereen die binnenkort audiovisuele middelen gaat aanbesteden!  Een RIS, een SIS,  vernieuwing van de raadszaal of commissiezalen. Er is gesproken over het aanbestedingsproces zelf en over de specificaties waaraan een nieuw systeem moet voldoen.

Dave Büch, deskundige op het gebied van audiovisuele middelen beantwoordde alle vragen.

Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming.

Op basis van deze wet kunnen gemeenteraden, provinciale staten, waterschappen en eilandsraden op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, via een digitale vergadering rechtsgeldige besluiten nemen. Zo kunnen zij hun werk ook tijdens de coronacrisis blijven doen. Door de periode waarin deze tijdelijke wet geldt te verlengen, kunnen volksvertegenwoordigers gebruik blijven maken van de mogelijkheden die de wet hun biedt. Denk hierbij aan een geheime stemming via briefstemmen na afloop van een digitale vergadering.

Vergadering

Hoe kan een gemeente juist nu helder en efficiënt vergaderen en communiceren? Een raadsvergadering kan zich normaal gedragen mits de juiste techniekkeuze is gemaakt. Het fysieke contact kan natuurlijk niet worden opgelost met techniek. Samen met de VVG zijn we het traject gestart “De griffier als informatiemakelaar”

We vertellen hier graag meer over.

 

Burgerparticipatie

Nu we maar weinig mensen in een ruimte kunnen toelaten. Hoe kan het publiek dan toch mee kijken met openbare vergaderingen. En hoe is het mogelijk om burgers te laten inspreken tijdens vergaderingen. Met de juiste techniekkeuze zijn er mogelijkheden. LAGconnect helpt graag bij de keuzes

Pandemie

De techniek evalueert snel in de huidige tijd met Corona. Nu we minder bij elkaar kunnen komen worden snel oplossingen gezocht en gevonden. Vergaderingen en besluitvorming moeten  door blijven lopen. Dit gaat op voor bedrijven en overheid. Wij denken mee en helpen bij het maken van de keuzes.